În lunile septembrie și octombrie, numărul în creștere al infecțiilor cu Covid-19 și nesiguranța privind rezultatul alegerilor din Statele Unite au avut un impact negativ asupra percepției investitorilor asupra evoluției activelor riscante, ceea ce a condus și la tendințe de scădere pe piețele bursiere. Dar, luna noiembrie a adus o schimbare radicală. Rezultatul alegerilor din Statele Unite și datele optimiste obținute în testările pentru producerea unui vaccin anti-Covid 19 au avut un impact pozitiv asupra prețurilor. Percepția optimistă de pe piețe a avut efect pozitiv și pentru fondurile YOU INVEST.
Coronavirus: speranțe privind producerea unui vaccin
Coronavirusul nu a dispărut, iar orice relaxare a măsurilor restrictive a fost urmată de o creștere a numărului de infectări. Imediat ce sistemele de sănătate sunt expuse riscului de supraaglomerare, guvernele statelor stabilesc noi măsuri de protecție. În consecință, perioadele de revenire economică sunt urmate de perioade de declin, iar drumul spre revenire completă rămâne anevoios. Totuși, producerea unui vaccin sigur și eficace ar întrerupe legătura dintre mobilitatea persoanelor și creșterea numărului de cazuri de infectare cu coronavirus.
Măsurile de politică monetară și fiscală, menite să susțină economia, au redus consecințele măsurilor restrictive impuse. Sunt necesare măsuri fiscale suplimentare, astfel încât măsurile de lockdown să nu se transforme în knockdown pentru economie, în sensul de a preveni situația în care criza de lichiditate s-ar putea transforma într-o criză de solvabilitate. Conform principalului nostru scenariu „de revenire” a economiei, acțiunile, obligațiunile corporative cu randament ridicat și obligațiunile de pe piețe emergente reprezintă clasele de active atractive pentru investitori.
Având în vedere că acesta este un blog, datele și informațiile din articole nu sunt actualizate. Datele și informațiile prezentate corespund cunoștințelor noastre la momentul publicării. Pentru date și informații actuale referitoare la fonduri, accesați secțiunea „Raportări”.
Mediul general de investiții continuă să fie caracterizat de o serie de factori pozitivi. În primul rând, este vorba despre politicile de susținere a economiei de către băncile centrale, în încercarea de a contracara consecințele negative ale pandemiei. Banca Rezervelor Federale din Statele Unite a anunțat în septembrie că nu va majora dobânzile cel puțin până în 2023, dar va tolera o inflație ușor mai mare de 2%. Mai mult, se vor pregăti noi pachete de măsuri fiscale, dacă va fi necesar.
Situația economică generală pare să se îmbunătățească. Numărul de infectări în creștere pare să nu mai perturbe atât de mult piețele. Totul se concentrează pe etapa de revenire de după apariția unui vaccin, moment care nu pare să fie prea îndepărtat în viitor.
Mai multe obligațiuni ipotecare în fondurile YOU INVEST
În contextul dat, piețele au parcurs un proces general de consolidare. Pentru moment, tendința de scădere a randamentelor a fost stopata. În portofoliile fondurilor YOU INVEST, am redus ușor ponderea obligațiunilor de stat din Statele Unite (pentru fondul YOU INVEST Active EUR in special, celelalte fonduri avand deja o pondere relativ redusa). Randamentele acestora au scăzut puternic în ultimele luni. Ponderea obligațiunilor din Statele Unite rămâne ridicată, dar am redus senzitivitatea la evoluția ratei dobânzii. Veniturile obținute din vânzarea obligațiunilor de stat au fost investite în obligațiuni ipotecare, cu scadențe semnificativ mai scurte.
Disclaimer:
Previziunile nu reprezintă un indicator sigur al evoluțiilor viitoare.
Având în vedere că acesta este un blog, datele și informațiile din articole nu sunt actualizate. Datele și informațiile prezentate corespund cunoștințelor noastre la momentul publicării. Pentru date și informații actuale referitoare la fonduri, accesați secțiunea „Raportări”.
Evoluțiile de pe piețele financiare au fost influențate în ultimul timp nu doar de pandemia de coronavirus, ci și de alte două aspecte esențiale. În primul rând, politicile expansioniste adoptate de băncile centrale și, în al doilea rând, pachetele masive de stimulare a economiilor, pentru depășirea situației actuale.
Politicile economice și monetare implementate de băncile centrale la nivel global sunt expansioniste, având în vedere importanța crucială în acest moment a lichidității, în contextul scăderii eficacității politicilor de rată a dobânzii. Expansiunea semnificativă a bilanțurilor băncilor centrale are scop susținerea evoluției pozitive a piețelor.
Profiturile companiilor prezintă surprize plăcute
Politica economică și monetară expansionistă, dobânzile mici și rezultatele surprinzător de bune raportate de companii au reprezentat motorul piețelor bursiere în T2 2020. În Statele Unite, mai mult de jumătate din companii și-au anunțat rezultatele financiare, 85% dintre acestea depășind estimările analiștilor și doar 13% înregistrând rezultate sub așteptări. În Europa, aproximativ o treime din companii și-au publicat rezultatele până în prezent, profiturile situându-se la un nivel cu 18% sub nivelul înregistrat în anul anterior. Deși structura pe sectoare este diferită în SUA și în Europa, se pot observa anumite elemente comune: sectorul cu cele mai slabe rezultate acest an este sectorul petrol & gaze (cu ponderi mai mari în Europa), în timp ce sectoarele cu cele mai bune rezultate sunt sectorul tehnologic (cu cea mai mare pondere în SUA), bunuri de consum și sănătate.
Având în vedere profiturile stabile sau chiar în creștere (în cazul anumitor companii din sectorul tehnologic), managerii de fonduri Erste Asset Management continuă să pună accentul pe investițiile în acțiuni sau obligațiuni cu randament ridicat și obligațiuni de stat de pe piețe emergente. Pentru siguranță, se fac investiții și în obligațiuni de stat și ipotecare din Statele Unite.
În ceea ce privește piețele emergente, în august a crescut ușor ponderea obligațiunilor de pe piețe emergente denominate în valută forte. Pe de altă parte, obligațiunile de pe piețe emergente denominate în monedă locală sunt prezente în pondere scăzută, având în vedere că dolarul american relativ slab favorizează țările cu un nivel ridicat al datoriei externe, dar în același timp, monedele mai puternic legate de dolar, cum sunt monedele țărilor din America Latină și de Sud, au tendința de a se deprecia.
Per total, mediul general al piețelor este așteptat să rămână constructiv.
Ponderea acțiunilor în fondurile YOU INVEST a fost majorată din nou în ultimele zile, de la 75% la 85% din limita maximă posibilă. În ultimele săptămâni, ridicarea treptată a restricțiilor a avut un efect pozitiv semnificativ asupra economiilor. Spre exemplu, numărul de șomeri din Statele Unite nu a mai crescut, ci chiar s-a redus moderat. Per total, cifrele arată ușor mai bine decât estimările deja oricum foarte reduse.
În Statele Unite, declarațiile Fed-ului cu privire la efectele pe termen lung ale pandemiei asupra economiei indică faptul că politica monetară bazată pe dobânzi foarte scăzute sau, preferabil, zero va continua să fie aplicată și în perioada următoare. Se vor implementa probabil și alte măsuri de politică monetară și fiscală. Circumstanțele continuă să susțină evoluția burselor și a obligațiunilor corporative, indiferent de rating.
Temeri privind un al doilea val de infectări
Creșterea numărului de infecții COVID-19 – situație denumită de o parte a mass media „al doilea val de infectări”, pare a face parte din a doua fază a pandemiei și trebuie monitorizată îndeaproape. Spre exemplu, noul val de infectări din Beijing este combătut prin noi măsuri de limitare a circulației la nivel local și prin folosirea aplicațiilor de urmărire a contacților, care se utilizează și în alte țări, inclusiv Austria. Evoluțiile din Europa par a fi favorabile, având în vedere că numărul de infectări nu a crescut după renunțarea la măsurile de izolare. În Statele Unite, de asemenea, probabilitatea ca rata de infectare să crească din nou este relativ redusă, aceasta urmând a se stabiliza la un anumit nivel.
În general, revenirea treptată este în derulare, dar situația necesită monitorizare constantă. Creșterea burselor nu va mai înregistra vitezele din ultimele săptămâni, iar corecțiile sunt posibile pe termen scurt. Per total, situația de pe piețe va rămâne în continuare în teritoriu optimist.
Disclaimer:
Previziunile nu reprezintă un indicator sigur al evoluțiilor viitoare.
https://en.youinvest.at/home/legal-note.html
Având în vedere că acesta este un blog, datele și informațiile din articole nu sunt actualizate. Datele și informațiile prezentate corespund cunoștințelor noastre la momentul publicării. Pentru date și informații actuale referitoare la fonduri, accesați secțiunea „Raportări”.
După ridicarea parțială a restricțiilor, investitorii urmăresc cu mult interes datele economice anunțate de diferite țări. Întrebarea esențială pentru piețele de capital este dacă măsurile implementate de guverne și de băncile centrale au avut efectele scontate. Strategia de investiții aplicată de fondurile YOU INVEST este în continuare dictată de pandemie și de măsurile luate pentru combaterea și limitarea efectelor negative asupra economiilor.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a solicitat Fed-ului aplicarea unei politici similare celei din alte țări, prin introducerea dobânzilor de referință negative la facilitățile de creditare. În declarațiile care au urmat, oficialii băncii centrale au respins această variantă, care, în prezent, nu este considerată necesară. În această săptămână, au fost lansate și alte măsuri de susținere a economiei, inclusiv achiziția de obligațiuni corporative prin intermediul fondurilor tranzacționate la bursă (ETF). Datele economice publicate încep să arate, treptat, magnitudinea impactului restricțiilor. Reacția piețelor a fost până acum foarte reținută.
În cadrul portofoliilor YOU INVEST, investițiile în acțiuni sunt la 75% din ponderea maximă admisă, cu accent pe acțiunile din Statele Unite. Din punct de vedere al sectoarelor preferate pentru investiții, am redus ușor ponderea investițiilor în sectorul serviciilor de sănătate, având în vedere că acestea au fost oricum majorate semnificativ în ultima perioadă de timp. Ne păstrăm optimismul în ceea ce privește evoluția acțiunilor din sectorul tehnologic și al bunurilor de consum defensive. În plus, există și o pondere redusă de investiții complementare în acțiuni ale companiilor din domeniul energiei.
Notă: Performanța trecută nu reprezintă un indicator al evoluțiilor viitoare.
Pe segmentul obligațiunilor, am majorat ponderea investițiilor în obligațiuni corporative din Statele Unite. În stabilirea alocărilor, vom urmări îndeaproape achizițiile băncii centrale. În anumite fonduri, am investit suplimentar în obligațiuni cu rating ridicat și obligațiuni cu randament ridicat.
Titluri de stat (ECE) , obligațiuni în monedă locală, obligațiuni în valută forte, obligațiuni corporative
Notă: Performanța trecută nu reprezintă un indicator al evoluțiilor viitoare.
Ponderea investițiilor în obligațiuni cu randament ridicat a fost majorată în detrimentul investițiilor în titluri de stat denominate în valută. Nu estimăm pentru moment creșteri determinate de evoluția cursului valutar, iar randamentele rămân scăzute. Menținem investițiile în obligațiuni de pe piețe emergente și Certificate de trezorerie americane, iar riscul valutar este acoperit.
Politica de dobânzi zero va continua, probabil, o perioadă semnificativă de timp, ceea ce va susține creșterea prețului aurului. Aurul va juca rolul de factor de stabilizare, în cazul unui al doilea val de epidemie de coronavirus. Ponderea investițiilor în aur rămâne la 2,5%.
YOU INVEST înseamnă soluții flexibile, administrare profesionistă a investițiilor și grad ridicat de transparență. BCR, în cooperare cu Erste Asset Management, oferă investiții administrate activ clienților care nu doresc să-și administreze propriile investiții, dar acordă o importanță deosebită flexibilității și transparenței.
Investițiile în clase de active cât mai diverse reprezintă un factor esențial pentru succesul pe termen lung. Fiecare clasă de active are propriul profil risc/randament. Pentru optimizarea profilului risc/randament, investițiile se realizează în cât mai multe clase de active, spre exemplu instrumente de piață monetară, obligațiuni, acțiuni și investiții alternative. Investițiile se realizează, de asemenea, în diferite regiuni și monede.
Ponderea diferitelor clase de active este stabilită în funcție de apetitul la risc al fondurilor YOU INVEST și de corelațiile existente între rezultatele acestora. În general, pentru întreg portofoliul de investiții, profilul risc/randament este cu atât mai bun cu cât corelația dintre performanțele claselor de active este mai slabă. Astfel, rezultatele negative înregistrate de o clasă de active pot fi compensate de rezultatele pozitive înregistrate de alte clase de active.
Notă juridică:
Prognozele nu reprezintă un indicator sigur al rezultatelor viitoare.
print.contact.mail 0372.269.999